Cardiologia este o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, printre care se regăsesc defecte cardiace congenitale, boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare și tulburarările de ritm cardiac.
Printre cele mai frecvente simptome pentru care ar trebui să vă adresați unui medic cardiolog se regăsesc: durerile în piept, palpitațiile, oboseala, slăbiciunea, amețelile, tulburările de ritm cardiac, inflamațiile din zona gleznelor, mâinilor și abdomenului. Totodată, consultul de cardiologie este obligatoriu pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet, hipercolesterolemie sau hipertensiune arterială, întrucât acestea se confruntă cu riscul cel mai crescut pentru apariția bolilor cardiovasculare.
Investigații cardiologice:
Electrocardiograma (EKG)
Este o investigație neinvazivă utilizată pentru a înregistra ritmul cardiac, obligatorie pentru diagnosticul celor mai multe afecțiuni cardiace.
Monitorizare Holter EKG
Monitorizarea ambulatorie a ritmului cardiac permite înregistrarea continuă timp de 24 de ore astfel oferindu-i medicului informații despre modul de funcționare a inimii pacientului, în condiții de viață obișnuită. Această înregistrare se face prin intermediul unor electrozi montați pe corpul pacientului, electrozi ce sunt conectați la un recorder prins la curea.
Pacientul trebuie să se prezinte în clinică pentru montarea holterului și să revină a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog.
Monitorizarea Holter TA
Constă în înregistrarea timp de 24 de ore a tensiunii arteriale.
Pacientului i se montează o manșetă de tensiune pe brat. Aceasta este conectată la un mic aparat (de dimensiunea unui telefon mobil ), ce va fi purat la brâu și va înregistra valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp.
Pacientul trebuie să se prezinte în clinica pentru montarea holterului și să revină a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog.
Ecocardiografia
Este o investigație noninvazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor, prin care medicul poate vizualiza structura și contracțiile inimii, identificând astfel eventualele anomalii ale mușchiului cardiac sau valvelor. Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severității și ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecțiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgențele cardiovasculare, cât și în bolile cronice.
Ecografia vasculară (arterială, venoasă) Doppler
La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice: aspectul pereților vaselor, prezența, mărimea și aspectul plăcilor de aterom, prezența trombilor, etc. În plus, examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui în vase și despre severitatea leziunilor: stenoze, ocluzii, etc. Ecografia vasculară este indicată atât în diagnosticul bolilor arteriale, cât și a celor venoase.
Pacienții noștri beneficiază de consultații gratuite și analize de laborator decontate de CAS pe bază biletului de trimitere de la medicul lor de familie cât și de rețete compensate, scrisori medicale, bilete de trimitere către alte specialități.
În Centrul Medical „Sfântul Spiridon Vechi” își desfășoară activitatea 2 medici:
- Dr. Tepeș-Piser Ileana – medic primar cardiologie (consultații în contract cu CASMB)
- Dr. Hoștiuc Mihaela – medic specialist cardiologie (consultații doar în sistem privat)
Pentru programări, vă rugăm să ne contactați la numărele de telefon: 021.335.13.78 / 0787.820.066