Aceasta specialitate medicala se ocupa cu studiul structurii si functiilor glandelor cu secretie interna, glande care isi varsa produsul lor de secretie – hormonii – direct in sange si, totodata, de bolile legate de afectarea acestor glande si de tratamentul lor.
Glandele sunt reprezentate de hipofiza, tiroida, paratiroidele, epifiza, suprarenalele, pancreasul endocrin si glandele genitale (ovare si testicule).
Hipofiza este situata la baza creierului iar epifiza sau glanda pineala este aflata in masa encefalului si este responsabila pentru secretia melatoninei cu rol important inmecanismul somn-veghe.
Cele patru paratiroide, situate la polii lobilor tiroidieni, secreta parathormonul cu rol in dezvoltarea osului, dar mai ales in contractia tuturor muschilor.
Glandele suprarenale, aflate la polul superior al rinichilor, produc si elibereaza in circulatia sanguina numitii hormoni mineralocorticoizi, importanti pentru metabolizarea glucidelor, proteinelor si grasimilor, in crestere si dezvoltare, precum si in apararea impotriva infectiilor.
Pancreasul endocrin are rol in reglarea valorilor glucozei sanguine prin hormonii sai: insulina (anomaliile in secretie sau in raspunsul celulelor tinta la actiunile ei duc la diabet zaharat) si glucagonul.
Testiculele secreta hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul care determina dezvoltarea si mentinerea caracterelor secundare masculine (pilozitate, aspect fizic, voce etc.), promoveaza cresterea, participa la formarea spermei, determina caracterul agresiv si cresterea libidoului.
Ovarele produc hormoni steroizi – importanti in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, in dezvoltarea si mentinerea functiei reproductive a femeii, estrogenii care actioneaza pe musculatura uterina, cresc libidoul, scad nivelul colesterolului ceea ce duce la protectie impotriva ateromatozei vasculare si progesteronii cu rol in dezvoltarea tesutului mamar, a modificarilor endometrului in timpul ciclului menstrual.
Cea mai cunoscuta glanda endocrina este glanda tiroida si este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman fiind asezata in fata traheei. De multe ori problemele cu greutatea corporala sunt asociate cu afectiuni datorate glandei tiroide.
Medicul endocrinolog se ocupa cu evaluarea afectiunilor determinate de aceste glande si cu recomandarea tratamentului specific, pe baza analizelor medicale ( din sange) sau/si pe baza unei ecografii tiroidiene.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea 2 medici de endocrinologie: dna. Dr. Constantinescu Gabriela, consultatiile fiind doar cu plata, si dna. Dr. Prunescu Florina, consultatiile putand fi cu bilet de trimitere, doar ca dna. doctor nu poate executa ecografii tiroidiene.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78/021. 335.13.79.