About admin
Posts by :
Cardiologie
Cardiologia este o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, printre care se regăsesc defecte cardiace congenitale, boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare și tulburarările de ritm cardiac.
Printre cele mai frecvente simptome pentru care ar trebui să vă adresați unui medic cardiolog se regăsesc: durerile în piept, palpitațiile, oboseala, slăbiciunea, amețelile, tulburările de ritm cardiac, inflamațiile din zona gleznelor, mâinilor și abdomenului. Totodată, consultul de cardiologie este obligatoriu pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet, hipercolesterolemie sau hipertensiune arterială, întrucât acestea se confruntă cu riscul cel mai crescut pentru apariția bolilor cardiovasculare.
Investigații cardiologice:
Electrocardiograma (EKG)
Este o investigație neinvazivă utilizată pentru a înregistra ritmul cardiac, obligatorie pentru diagnosticul celor mai multe afecțiuni cardiace.
Monitorizare Holter EKG
Monitorizarea ambulatorie a ritmului cardiac permite înregistrarea continuă timp de 24 de ore astfel oferindu-i medicului informații despre modul de funcționare a inimii pacientului, în condiții de viață obișnuită. Această înregistrare se face prin intermediul unor electrozi montați pe corpul pacientului, electrozi ce sunt conectați la un recorder prins la curea.
Pacientul trebuie să se prezinte în clinică pentru montarea holterului și să revină a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog.
Monitorizarea Holter TA
Constă în înregistrarea timp de 24 de ore a tensiunii arteriale.
Pacientului i se montează o manșetă de tensiune pe brat. Aceasta este conectată la un mic aparat (de dimensiunea unui telefon mobil ), ce va fi purat la brâu și va înregistra valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp.
Pacientul trebuie să se prezinte în clinica pentru montarea holterului și să revină a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog.
Ecocardiografia
Este o investigație noninvazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor, prin care medicul poate vizualiza structura și contracțiile inimii, identificând astfel eventualele anomalii ale mușchiului cardiac sau valvelor. Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severității și ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecțiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgențele cardiovasculare, cât și în bolile cronice.
Ecografia vasculară (arterială, venoasă) Doppler
La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice: aspectul pereților vaselor, prezența, mărimea și aspectul plăcilor de aterom, prezența trombilor, etc. În plus, examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui în vase și despre severitatea leziunilor: stenoze, ocluzii, etc. Ecografia vasculară este indicată atât în diagnosticul bolilor arteriale, cât și a celor venoase.
Pacienții noștri beneficiază de consultații gratuite și analize de laborator decontate de CAS pe bază biletului de trimitere de la medicul lor de familie cât și de rețete compensate, scrisori medicale, bilete de trimitere către alte specialități.
În Centrul Medical „Sfântul Spiridon Vechi” își desfășoară activitatea un medic:
- Dr. Simion Alina – medic specialist cardiologie, competenta ecocardiografie si ecografie vasculara.
Pentru programări, vă rugăm să ne contactați la numărele de telefon: 021.335.13.78 / 0787.820.066
Dermatologie
Dermatologia este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (par, unghii) si a mucoaselor adiacente.
Bolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii care apar la oamenii de toate varstele. Este foarte importanta diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific: netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu numai sanatatea fizica ci si echilibrul emotional, conducand la aparitia depresiei, anxietatii si la scaderea stimei de sine.
Pielea este cel mai mare organ al corpului si ne protejeaza de bacterii si virusuri, regland temperatura corpului. Din acest motiv, este constant predispusa imbolnavirii.
Cele mai frecvente afectiuni dermatologice sunt acneea, dermatita atopica (eczemele), urticaria, rozaceea, alunitele, psoriazisul si cancerul de piele.
Parte a aceleasi specialitati este venerologia, care se ocupa cu studierea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS), numite si „boli venerice”.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea 1 medic de dermato-venerologie, Dr. Grigoriu Alexandru.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78/ 021.335.13.79.
Diabet, nutriție și boli metabolice
Diabetul este o boala cronica, care se caracterizeaza printr-un nivel crescut al glucozei din sange. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului, dar persistenta unor valori crescute determina aparitia de complicatii care pot fi prevenite doar daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de normal.
In diabet, organismul nu produce sau nu metabolizeaza adecvat insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a transforma glucoza in energie. Principalii factori care favorizeaza imbolnavirea de diabet sunt ereditatea, sedentarismul, stresul, dieta dezechilibrata si obezitatea. Riscurile sunt cu atat mai mari, cu cat un diabet netinut sub control poate duce la numeroase complicatii. Pe fondul unui diabet netratat pot aparea boli cardiace, renale, tulburari de vedere, probleme vasculare si neurologice, care pot ajunge chiar la amputari ale membrelor inferioare.
Foamea insotita de scaderea inexplicabila in greutate, setea cu ingestia unei cantitati mari de apa, urinarea frecventa, uscaciunea gurii sunt principalele simptome pe care le au bolnavii de diabet sau cei cu risc de a dezvolta diabet.
Diabet, nutritie si boli metabolice este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzate de nutritia inadecvata si tulburarile de metabolism.
Completarea diagnosticului de acuratete si evaluarea stadiului de boala necesita analize de laborator (analize medicale) si investigatii paraclinice (radiologie, ecografie abdominala, etc.).
In cazul in care pacientul este identificat cu diabet, acesta trebuie sa isi modifice stilul de viata, urmand un regim si/ sau un tratament medicamentos si sa isi mentina sub control boala prin vizite regulate la medicul specialist.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea 1 medici specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, Dr. Gagiu Andreea-Cristina.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78/ 021. 335.13.79
Endocrinologie
Aceasta specialitate medicala se ocupa cu studiul structurii si functiilor glandelor cu secretie interna, glande care isi varsa produsul lor de secretie – hormonii – direct in sange si, totodata, de bolile legate de afectarea acestor glande si de tratamentul lor.
Glandele sunt reprezentate de hipofiza, tiroida, paratiroidele, epifiza, suprarenalele, pancreasul endocrin si glandele genitale (ovare si testicule).
Hipofiza este situata la baza creierului iar epifiza sau glanda pineala este aflata in masa encefalului si este responsabila pentru secretia melatoninei cu rol important inmecanismul somn-veghe.
Cele patru paratiroide, situate la polii lobilor tiroidieni, secreta parathormonul cu rol in dezvoltarea osului, dar mai ales in contractia tuturor muschilor.
Glandele suprarenale, aflate la polul superior al rinichilor, produc si elibereaza in circulatia sanguina numitii hormoni mineralocorticoizi, importanti pentru metabolizarea glucidelor, proteinelor si grasimilor, in crestere si dezvoltare, precum si in apararea impotriva infectiilor.
Pancreasul endocrin are rol in reglarea valorilor glucozei sanguine prin hormonii sai: insulina (anomaliile in secretie sau in raspunsul celulelor tinta la actiunile ei duc la diabet zaharat) si glucagonul.
Testiculele secreta hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul care determina dezvoltarea si mentinerea caracterelor secundare masculine (pilozitate, aspect fizic, voce etc.), promoveaza cresterea, participa la formarea spermei, determina caracterul agresiv si cresterea libidoului.
Ovarele produc hormoni steroizi – importanti in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, in dezvoltarea si mentinerea functiei reproductive a femeii, estrogenii care actioneaza pe musculatura uterina, cresc libidoul, scad nivelul colesterolului ceea ce duce la protectie impotriva ateromatozei vasculare si progesteronii cu rol in dezvoltarea tesutului mamar, a modificarilor endometrului in timpul ciclului menstrual.
Cea mai cunoscuta glanda endocrina este glanda tiroida si este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman fiind asezata in fata traheei. De multe ori problemele cu greutatea corporala sunt asociate cu afectiuni datorate glandei tiroide.
Medicul endocrinolog se ocupa cu evaluarea afectiunilor determinate de aceste glande si cu recomandarea tratamentului specific, pe baza analizelor medicale ( din sange) sau/si pe baza unei ecografii tiroidiene.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea 2 medici de endocrinologie: dna. Dr. Constantinescu Gabriela, consultatiile fiind doar cu plata, si dna. Dr. Prunescu Florina, consultatiile putand fi cu bilet de trimitere, doar ca dna. doctor nu poate executa ecografii tiroidiene.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78/021. 335.13.79.
Obstetrică-ginecologie
Ginecologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor aparatului genital feminin (uter, vagin, ovare, trompe uterine). Obstetrica este ramura medicinei care se ocupă cu supravegherea femeii în perioada de sarcină, naștere și postpartum.
Fiecare femeie ar trebui sa aibă un medic dedicat în această specialitate, medic la care să mearga periodic, fie anual sau bi-anual în funcție de vârsta și de starea de sănătate.
Este foarte importantă prevenția, care ne poate salva viețile în eventualitatea aparitiei unor boli mai grave. Din nefericire, statisticile arată că multe femei ajung foarte târziu să consulte un specialist și astfel apar complicații iar bolile sunt descoperite în stadii mult prea avansate.
Fie că este vorba de un control de rutină, o afecțiune simplă sau decizia de a rămâne însărcinată, este recomandată vizita la un medic specialist de ginecologie.
Consultația de bază presupune palparea părților aparatului genital și recoltarea de probe pentru analize cu scopul de a identifica prezența unor posibile afecțiuni. În cazul în care apar modificări, la controlul ulterior, medicul va recomanda analize mai amănunțite.
Medicii noștrii ginecologi au maximă calificare în diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor genitale si sunt pregătiți să răspundă nevoilor medicale ale pacienților, printr-un set complet de servicii și investigații.
În Centrul Medical Sfântul Spiridon Vechi își desfășoară activitatea 4 medici de obstetrică-ginecologie: Dr. Ionescu Oana, Dr. Măgurean Oana, Dr. Harbădă Ana-Maria, Dr. Botezatu Bogdan
Pentru programări, vă rugăm sa ne contactați la numărul de telefon 021.335.13.78/ 021. 335.13.79.
Medicină internă
Medicina interna este, impreuna cu chirurgia, una dintre cele mai importante și mai vaste ramuri ale medicinii. Ea se ocupa cu diagnosticarea, terapia si prevenirea bolilor organelor interne.
Medicii de aceasta specialitate sunt medicii care aplica cunostintele stiintifice si expertiza clinica pentru diagnosticul, tratamentul si ingrijirea pacientilor cu probleme din sfera organelor interne (inima, plamani, rinichi, pancreas, ficat, splina, stomac, colon si alte organe adiacente).
In practica, un medic internist (mai ales în spitalele mai mici) se confrunta cu simptome si boli din toata gama medicinii – de la dermatologie pana la neurologie. Acestia sunt formati pentru a face fata oricarei probleme pe care pacientul o semnaleaza – indiferent de cat de neobisnuita, comuna, usoara sau complexa este aceasta.
Practic, daca nu stiti catre ce specialitate sa va indreptati, medicina interna este specialitatea cea mai complexa a medicinei care va poate orienta pentru a face investigatiile necesare intrucat se afla la intersectia specialitatilor de organ (pneumologie, cardiologie, gastroenterologie, nefrologie).
In calitate de pacienti ai clinicii noastre puteti beneficia de consultatii gratuite, analize de laborator si ecografii decontate de CAS pe baza biletului de trimitere de la medicul lor de familie. Biletul de trimitere trebuie sa fie adresat catre medicina interna.
De asemenea medicul internist, in urma evaluarii, va poate orienta si catre alte specialitati medicale, in cazul in care trebuie sa va investigati starea de sanatate mai indeaproape, poate elibera retete compensare, scrisori sau adeverinte medicale.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate București, un medic de medicină internă, cu competență în ultrasonografie (ecografie generală): dna. dr. Brînzoi-Nuță Laura.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78/ 021. 335.13.79.
Oftalmologie
Oftalmologia este o ramura a medicinei care se ocupa cu tratarea bolilor organului vederii, ceea ce include ochiul si structurile din jurul ochiului, cum ar fi pleoapele si sistemul lacrimar. Vederea este considerata cel mai important simt al omului iar ochiul este al doilea cel mai complex organ al corpului uman, dupa creier.
Patologia cailor vizuale (nervul optic, caile vizuale centrale) si a cortexului vizual reprezinta un domeniu de granita intre neurologie si oftalmologie.
Medicul oftalmolog desemneaza un specialist cu pregatire specifica, care trateaza bolile de ochi de la examinare, prescriere de ochelari pana la operatiile pe ochi.
Principalele afectiuni ale ochiului sunt: glaucomul, conjunctivita, cataracta, strabismul, miopia, sindromul ochilor uscati, ulcior, chalazion,blefarita, deslipirea de retina, etc.
Consultatia oftalmologica de baza cuprinde evaluarea acuitatii vizuale, autorefractometrie computerizata, keratometrie, examenul biomicroscopic al polului anterior, examenul fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea 2 medici de oftalmologie: Dr. Stana Daniela și Dr. Manescu Ana-Maria
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78, 021.335.13.79
O.R.L.
Otorinolaringologia este o specialitate medicala bine-cunoscuta care se ocupa de afectiunile nasului, gatului si urechilor cu aplicabilitate atat pentru copii cat si pentru adulti abordand afectiuni care pornesc de la o simpla raceala pana la probleme mai complexe care necesita interventii chirurgicale.
In sfera afectiunilor ORL, cele mai intalnite patologii sunt reprezentate de catre: amigdalite, faringite, laringite, traheite, rinite, otite si sinuzite.
Desi poate, de exemplu, o sinuzita nu pare o boala foarte importanta, netratarea ei poate duce la dureri de cap si la alte simptome care pe termen lung vor aduce complicatii si vor necesita tratamente de lunga durata.
Deasemenea, un parinte, nu trebuie sa puna un diagnostic inainte de a consulta un medic atunci cand copilul acuza o durere surda la ureche. Poate fi vorba despre oreion sau otita, boli care, netratate corespunzator, se pot agrava.
Se recomanda consultarea unui medic specialist ORL deoarece acesta poate identifica cu acuratete afectiunea de care pacientul sufera, stadiul in care se afla boala si mai ales tratamentul specific si recomandat in acest sens.
Orice procedura medicala va fi realizata numai dupa un consult prealabil la medicul specialist, cu acordul pacientului iar momentul manevrei/investigatiei va fi stabilit de comun acord cu medicul specialist in urma consultului.
In Centrul Medical Sfantul Spiridon Vechi isi desfasoara activitatea dna. dr. Dumitrescu Nicoleta, medic specialist O.R.L.
Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 021.335.13.78, 021.335.13.79.