Departamentul de Fizioterapie și Kinetoterapie
Recuperarea medicală se ocupă cu tratarea afecțiunilor din sfera reumatologiei, neurologiei, ortopediei – traumatologiei, având ca scop combaterea durerii, relaxarea musculară, îmbunătățirea mobilității articulare, a circulației, a troficității țesuturilor și a metabolismului celular.
I. Fizioterapia
Reprezintă o metodă adjuvantă extrem de importantă în tratamentele de recuperare medicală. Aceasta are o arie de acţiune foarte mare, încât aproape orice durere poate fi ameliorată sau stopată cu ajutorul procedurilor de fizioterapie.
Procedurile specifice de fizioterapie pe care le puteți efectua în clinica noastră sunt:
1. ELECTROTERAPIA
Utilizează mici impulsuri electrice pentru a repara țesutul, pentru a stimula mușchii și pentru a crește puterea musculară.
Curenți folosiți în terapie:
- Diadinamici – curenți cu impulsuri de joasă frecvență și forme diferite:
- Interferențial – a luat naștere din curenții de medie frecvență, dar este modulat în joasă frecvență având efect excitomotor de profunzime;
- Galvanic – curent electric continuu cu efect antiedematos, analgetic, resorbtiv, decongestiv, decontracturant, antiinflamator;
- TENS – curenti de joasa frecventa cu impulsuri dreptunghiulare care au efect analgetic si hiperemiant.
2. ULTRASUNETE
Aceasta terapie se bazează pe încălzirea țesuturilor profunde.
Efectele fiziologice și terapeutice demonstrate ale ultrasunetelor sunt:
- efectul vasodilatator;
- efectul analgetic;
- efectul decontracturant;
- efectul creșterii elasticității țesuturilor;
- efectul resorbtiv;
- efectul antiinflamator.
3. Terapia LASER
Este o formă modernă de biostimulare, acționând în profunzime, fiind ideală în procesul de recuperare.
Efectele terapiei sunt: efect analgezic; efect biostimulant-trofic tisular; efecte cardiocirculatorii; efecte antiinflamator și edematos; efect de stimulare a imunității.
4. MAGNETOTERAPIA
Cu ajutorul acesteia se activează procesele metabolice generând un efect regenerativ.
Efectul campului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, având o multitudine de beneficii cu efecte asupra schimburilor de substanțe între celule, implicit asupra metabolismului, de asemenea are efecte benefice și asupra sistemului nervos vegetativ.
Efecte favorabile în stres și oboseală cronică și recuperare medicală ortopedica (ex.status post fracturi).
Magnetoterapia are indicații în: afecțiuni reumatismale; sechele posttraumatice; afecțiuni neuropsihice (ex. sindrom spastic-hemiplegii, Parkinson, paraplegii, sindroame excitomotoare; infirmitate motorie); afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni respiratorii; afecțiuni digestive; afecțiuni endocrine dar și afecțiuni ginecologice.
II. KINETOTERAPIE
Este folosită pentru recuperarea medicală somato-funcţională în care sunt folosite diverse metode şi tehnici având ca şi pilon principal exerciţiul fizic. Cu ajutorul gimnasticii medicale încercăm să redobândim posibilitățile fizice pierdute sau limitate de boli sau accidente. Putem încadra kinetoterapia într-un număr mare de afecțiuni în care este uneori, indispensabilă: afecțiunile locomotorii, neurologice, afecțiuni ale aparatului cardiovascular, boli ale aparatului respirator, afecțiuni neuropsihice, digestive, metabolice, congenitale, reumatice, posttraumatice.
III. MASAJ
Are rolul de a reduce contracturile musculare, de a crește mobilitatea articulațiilor și rezistența organismului la oboseală, stimulează circulația sangvină și limfatică astfel obținându-se relaxarea fizică și psihică a pacientului. Tehnicile masajului implică acţionarea asupra corpului cu o presiune de diferite intensităţi şi de diferite forme în funcţie de tipul masajului efectuat şi de structurile asupra cărora este efectuat masajul.