Colposcopia

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură medicală utilizată pentru a examina cu atenție colul uterin și vaginul, cu ajutorul unui dispozitiv special numit colposcop. Acest instrument are o lumină puternică și o lupă care permit medicului să observe în detaliu țesuturile și structurile din această zonă.

Colposcopia este adesea efectuată în cazurile în care există preocupări cu privire la sănătatea colului uterin sau pentru a investiga modificări anormale observate în timpul testelor Papanicolau.

Beneficiile colposcopiei

Colposcopia aduce numeroase beneficii, inclusiv:

  • permite identificarea precoce a leziunilor sau a altor anomalii în zona colului uterin, ceea ce poate contribui la prevenirea cancerului de col uterin.
  • oferă o examinare mai detaliată și mai precisă a țesuturilor cervicale decât un test Papanicolau obișnuit.
  • dacă se observă anomalii, colposcopia poate ajuta medicul să ghideze o biopsie pentru a obține mostre de țesut pentru analiză ulterioară.

Contraindicații

Colposcopia este o procedură sigură, iar contraindicațiile sunt rare. Cu toate acestea, medicul va discuta cu pacienta pentru a evalua starea de sănătate și pentru a lua în considerare orice posibile riscuri sau contraindicații individuale.

Când este recomandată colposcopia?

Colposcopia este recomandată în următoarele situații:

  • Rezultate anormale ale testului Papanicolau: Atunci când un test Papanicolau arată rezultate anormale, colposcopia poate fi utilizată pentru a investiga mai profund cauza acestor modificări.
  • Istoric de infecții cu HPV: Pentru femeile cu un istoric de infecții cu virusul papilomului uman (HPV), colposcopia poate fi folosită pentru a monitoriza schimbările în colul uterin.
  • Evaluarea eroziunilor cervicale: Dacă există erori cervicale sau modificări ale țesutului cervical, colposcopia poate ajuta la evaluarea acestora.
  • Suspiciune de cancer de col uterin: Atunci când există suspiciuni sau simptome care indică posibilitatea cancerului de col uterin, colposcopia poate fi folosită pentru a investiga mai departe.

Cum să vă pregătiți pentru o colposcopie?

În general, nu este necesară o pregătire specială pentru colposcopie. Este recomandat să nu aveți relații intime sau să utilizați produse intravaginale cu cel puțin 24 de ore înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul unei colposcopii?

În timpul colposcopiei, pacienta va fi așezată pe scaunul ginecologic, iar medicul va introduce un speculum pentru a permite vizualizarea colului uterin. Colposcopul va fi apoi adus în apropierea zonei pentru o examinare atentă. Dacă se observă modificări suspecte, medicul poate decide să efectueze o biopsie pentru a obține mostre de țesut pentru analiză ulterioară. Procedura este, în general, nedureroasă, cu excepția unor senzații ușoare de disconfort.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi,  suntem dedicați oferirii serviciilor de colposcopie cu cea mai înaltă calitate și precizie. Echipa noastră de medici experimentați în ginecologie și colposcopie utilizează echipamente de ultimă generație pentru a asigura o examinare detaliată și fiabilă.

În plus, suntem conștienți de importanța confortului și confidențialității pacientelor noastre, oferind un mediu prietenos și susținător. Indiferent dacă aveți nevoie de o colposcopie pentru investigarea rezultatelor anormale ale testelor sau pentru evaluarea sănătății cervicale, vă putem oferi servicii de cea mai înaltă calitate pentru a vă îngriji sănătatea.