Ecografie

In cadrul clinicii noastre puteti beneficia de urmatoarele investigatii paraclinice:

Ecografie abdominala generala

Ecografie abdomen superior

Ecografie abdomen inferior

Ecografie cardiacă

Ecografie de tiroida

Ecografie Doppler carotide (vase cervico-cerebrale)

Ecografie transvaginala

Ecografie mamara

Ecografie de sarcina

Ecografie vene si artere membre

In cadrul specialitatii medicina interna, efectuam ECOGRAFII GENERALE (abdominale) GRATUIT cu bilet de trimitere, in contract cu CASMB.

In cazul in care nu beneficiati de bilet de trimitere catre medicina interna sau ecografie generala, puteti efectua aceasta investigatie in privat cu un cost de 150 lei la D-na Dr. Brînzoi-Nuță Laura (medic specialist medicină internă) sau D-na dr. Ghibănescu Ioana.

In functie de recomandarea medicului dvs. si a organelor care trebuie investigate, veti beneficia de urmatoarele servicii:

  • Ecografie abdomen superior (ficat, colecist, pancreas, splina)
  • Ecografie abdomen inferior (rinichi, prostata la barbati) uter si ovare (la femei), vezica urinara
  • Buletin ecografic scris
  • Recomandari medicale/Specialitate

ECOGRAFIA DE TIROIDA descrie structura internă a glandei tiroide și anatomia regională folosind ultrasunetele ca metoda sigură ce nu lezează țesuturile și este mai puțin costisitoare decât oricare altă procedură imagistică. Aceasta se efectueaza in cadrul specialitatii endocrinologie in cadrul clinicii noastre, numai in regim privat.

Ecografia furnizează cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei și este utilă în diferențierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene, dar nu diferențiază leziunile benigne de cele maligne. Deși nu este o investigație de rutină, ecografia tiroidiană trebuie efectuată când este necesară elucidării unei suspiciuni diagnostice apărute în urmă istoricului clinic și examenului fizic.

O examinare cât mai minuțioasă și o descriere cât mai corectă a structurii tiroidiene ghidează clinicianul către diagnostic și tratamentul corect.

ECOGRAFIA CARDIACĂ sau ECOCARDIOGRAFIA sau ECOCARDIOGRAMA reprezintă o investigație imagistică ce arată o imagine bidimensională a inimii. Se realizează cu ajutorul unui ecograf dotat cu o sondă specifică cu care se palpează zona toracică. Această procedură este non-invazivă si nedureroasă deoarece folosește ultrasunetele (procedură asemanătoare cu o radiografie, dar fără a folosi radiații) și nu prezintă riscuri sau efecte secundare.

Este o investigație utilizată pentru a reda imagini ale inimii cu cele patru camere (două atrii și două ventricule), valvele inimii și aorta, pereții inimii, oferind informații despre poziția inimii în cavitatea toracică, fluxul sangvin, capacitatea de a pompa a inimii și arterele coronare.

Ecocardiografia este necesară în cazul în care simţiţi cel puțin unul din simptomele:

  • Dificultate în respiraţie, în repaus sau la efort;
  • Oboseală excesivă;
  • Umflarea picioarelor;
  • Dureri toracice;
  • Palpitaţii ale inimii;
  • Dereglări de ritm cardiac.

În prezent este cea mai utilizată metodă de diagnostic cardiologic întrucât furnizează informații complete pentru a depista și evalua cu ușurință bolile cardiovasculare, nu are contraindicații iar costul este destul de scăzut în comparație cu alte metode de diagnostic cardiac.

In clinica noastra, aceasta investigatie se efectueaza numai contra-cost.

ECOGRAFIA TRANSVAGINALA (ginecologica) este o metoda imagistica de investigare a organelor genitale interne, cu ajutorul ultrasunetelor, care permite vizualizarea organelor genitale interne (vaginul, uterul, trompele uterine, ovarele, endometrul, vezica urinara) si a unei sarcini incipiente. Este o metoda noninvaziva, nedureroasa si neiradianta, nu necesita conditii speciale si se poate efectua in clinica noastra numai contra cost.

Este cel mai important examen ecografic in ginecologie intrucat permite sondei (transductorului) sa se apropie de organele examinate, oferind imagini clare si detaliate ale organelor genitale interne. Faciliteaza diagnosticul mai multor afectiuni:

  • poate identifica formatiuni tumorale (cancer endometrial, cancer ovarian);
  • chisturi ovariene, fibroame uterine, alte proliferari de tesut;
  • sangerari vaginale anormale, menstruatii neregulate;
  • starea embrionului in cazul unei sarcini;
  • sarcina ectopica (extrauterina);
  • probleme de fertilitate;
  • dureri pelviene.

ECOGRAFIA MAMARA este una dintre cele mai importante investigatii necesare pentru depistarea afectiunilor la nivelul sanilor. Aceasta metoda de examinare este neinvaziva, fiind recomandata de medic in functie de varsta pacientei sau de problema constatata in urma palparii sanilor. Ecografia mamara este utilizata cu precadere in cazul pacientelor tinere, iar la femeile peste 40 de ani se recomanda mamografia ( in special la cele cu factori de risc de cancer crescut, respectiv antecedente familiale).

Care sunt situatiile in care trebuie sa efectuam un examen ecografic al sanului?

  • Cand la apalpare am depistat modificari de consistenta ale sanului;
  • Cand observam modificari ale pielii la nivelul unui san, in special roseata, ulceratii, ingrosare localizata;
  • Cand observam o scurgere mamelonara neobisnuita;
  • Cand mamelonul se retrage, mai ales unilateral;
  • Cand observam aparitia in axile a unor noduli (adenopatii).

Femeile ale caror rude de gradul I prezinta afectiuni maligne ale sanului trebuie sa efectueze examinari periodice, chiar in absenta acestor modificari.

In timpul sarcinii, medicul ginecolog recomanda o serie de investigatii pentru a evalua starea de sanatate a fatului si evolutia sarcinii. Una dintre aceste investigatii este ECOGRAFIA DE SARCINA, care ofera informatii valoroase si poate fi repetata de mai multe ori in timpul sarcinii, in functie de evolutia acesteia.

Pentru sarcina, ecografia este o metoda usor de efectuat, neinvaziva si nu are reactii adverse. Numeroase studii au demonstrat ca ecografia (chiar si ecografia transvaginala) este lipsita de riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil. Aceasta se efectueza la recomandarea medicului ginecolog care va are in observatie.

Pentru a efectua aceste investigatii, in clinica noastra dispunem de 3 ecografe de inalta performanta, respectiv: Siemens Acusson X300; GE Voluson E8 și Philips CX50 – model 2020.

Toate aparatele au contracte de mentenanta si service de verificare la zi, precum si buletine de verificare periodica in termen efectuate de catre ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale).