Ecografie abdominală generală (superior – inferior)

Ce este ecografia abdominală generală?

Ecografia abdominală generală este o procedură non-invazivă de imagistică medicală care utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza structurile din abdomenul superior și inferior. Această investigație oferă imagini detaliate ale organelor interne, cum ar fi ficatul, vezica biliară, stomacul, rinichii, splinele și alte structuri, permițând medicilor să evalueze starea lor și să detecteze eventuale anomalii sau afecțiuni.

Beneficii

Ecografia abdominală aduce numeroase beneficii în evaluarea sănătății pacienților și în diagnosticarea diverselor afecțiuni. Iată câteva dintre principalele beneficii ale ecografiei abdominale:

 • procedură non-invazivă – nu implică tăieri sau introducerea de instrumente în corp. Aceasta reduce disconfortul și timpul de recuperare post-procedură.
 • siguranță – ecografia utilizează ultrasunete, fără a implica radiații ionizante, cum ar fi cele utilizate în razele X. Acest lucru face ecografia sigură pentru pacienți, inclusiv pentru femeile gravide.
 • imagini detaliate – ecografia oferă imagini detaliate ale organelor abdominale, permițând medicilor să evalueze cu precizie structurile interne. Acest lucru facilitează diagnosticarea și evaluarea stării de sănătate.
 • detectarea afecțiunilor – ecografia abdominală este folosită pentru a detecta o gamă largă de afecțiuni, inclusiv calculi biliari, tumori, infecții, inflamații și anomalii structurale ale organelor.
 • monitorizarea sarcinii –  pentru femeile gravide, ecografia abdominală este esențială pentru monitorizarea dezvoltării fătului și identificarea eventualelor complicații.
 • ghidaj în proceduri – ecografia poate fi folosită ca ghid în timpul procedurilor medicale, cum ar fi biopsiile sau drenarea lichidelor acumulate în abdomen.
 • evaluarea organelor vitale – această procedură permite evaluarea organului vital, cum ar fi ficatul, rinichii, vezica biliară, stomacul și intestinele, pentru a depista problemele într-un stadiu incipient.
 • diagnostic precoce – prin identificarea problemelor într-un stadiu incipient, ecografia abdominală poate ajuta la instituirea unui tratament eficient și la îmbunătățirea prognosticului.
 • confort pentru pacienți – ecografia se realizează în mod obișnuit într-un mediu confortabil pentru pacienți și nu necesită pregătire specială înainte de procedură.
 • evaluarea post-operatorie – după intervenții chirurgicale abdominale, ecografia poate fi folosită pentru a monitoriza progresul recuperării și pentru a depista eventuale complicații.

Aceste beneficii fac din ecografia abdominală o metodă esențială de diagnostic și monitorizare a sănătății abdominale, contribuind la îngrijirea medicală de calitate și la asigurarea bunăstării pacienților.

Contraindicații

Ecografia abdominală generală este o procedură sigură și non-invazivă, fără contraindicații majore. Nu implică expunerea la radiații și poate fi efectuată în siguranță în majoritatea situațiilor.

Când este recomandată ecografia abdominală?

Ecografia abdominală este recomandată într-o varietate de situații clinice, inclusiv pentru:

 • evaluarea stării organelor abdominale.
 • diagnosticarea afecțiunilor hepatice și vezicale.
 • detectarea calculilor biliari sau a altor obstrucții.
 • evaluarea rinichilor și a sistemului urinar.
 • monitorizarea sarcinii în cazul femeilor gravide.
 • investigarea simptomelor abdominale, cum ar fi durerea sau disconfortul.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie abdominală?

Pentru o pregătire adecvată, este posibil să vi se solicite să nu consumați alimente sau lichide cu câteva ore înainte de procedură, în funcție de indicațiile medicului. Asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile primite înainte de ecografie.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii abdominale?

În timpul procedurii, un gel special va fi aplicat pe zona abdominală pentru a permite transmiterea ultrasunetelor. Un transductor cu ultrasunete va fi plasat pe piele și va emite ultrasunete către organele abdominale. Imaginile generate vor fi vizualizate pe un monitor și înregistrate pentru evaluare ulterioară.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi, suntem mândri să oferim servicii de ecografie abdominală generală de înaltă calitate. Echipa noastră de medici specializați și tehnologia de ultimă generație asigură o evaluare precisă și un diagnostic rapid. Suntem aici pentru a vă ajuta să mențineți sănătatea dumneavoastră și să răspundem la orice întrebări sau preocupări aveți cu privire la ecografia abdominală.