Ecografie abdomino-pelvină

Ce este ecografia abdomino-pelvină?

Ecografia abdomino-pelvină este o procedură imagistică non-invazivă care utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza organele din regiunea abdominală și pelvină. Această tehnică folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne, inclusiv a organelor, vaselor de sânge și țesuturilor moi.

Beneficiile ecografiei abdomino-pelvine

  • Non-invazivă: Ecografia nu implică introducerea unor instrumente în corp, făcând procedura sigură și lipsită de durere.
  • Imagini în timp real: Imaginile sunt obținute instantaneu, permițând medicului să observe mișcările organelor și fluxul sanguin.
  • Fără expunere la radiații: Ecografia nu utilizează radiații ionizante, ceea ce o face potrivită pentru toate categoriile de pacienți, inclusiv pentru femeile însărcinate.
  • Diagnostic precis: Permite diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor organelor abdominale și pelvine, precum boala de ficat, afecțiunile renale, patologiile ginecologice, precum și boli intestinale.
  • Ghidaj în timpul intervențiilor: Poate fi folosită pentru ghidarea unor proceduri precum biopsii sau drenaje ale lichidelor acumulate.

Contraindicații ale Ecografiei Abdomino-Pelvine

Ecografia abdomino-pelvină este o procedură sigură și bine tolerată, iar contraindicațiile sunt rare. Cu toate acestea, poate exista unele limitări în funcție de starea pacientului sau de specificul cazului. Medicul specialist va discuta cu dumneavoastră despre orice aspecte specifice înainte de efectuarea procedurii.

Când este recomandată ecografia abdomino-pelvină?

Ecografia abdomino-pelvină este recomandată într-o varietate de situații, inclusiv pentru:

  • Evaluarea și diagnosticarea afecțiunilor hepatice, renale și vezicale.
  • Identificarea chisturilor sau a altor formațiuni în regiunea abdominală sau pelvină.
  • Evaluarea structurilor uterine și a ovarelor în cazul femeilor.
  • Monitorizarea evoluției unei sarcini.
  • Ghidarea procedurilor chirurgicale sau a altor intervenții medicale.

Cum vă dați seama dacă aveți nevoie de o ecografie abdomino-pelvină?

Dacă aveți simptome sau preocupări legate de starea dumneavoastră de sănătate, cum ar fi dureri abdominale inexplicabile, modificări ale tranzitului intestinal, sau simptome ginecologice neobișnuite, este recomandat să consultați un medic. Acesta vă va evalua și vă va recomanda o ecografie abdominală sau pelvină dacă este necesară pentru a stabili un diagnostic sau pentru a investiga simptomele.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie abdomino-pelvină?

De obicei, nu este necesară o pregătire specială pentru ecografia abdomino-pelvină. Cu toate acestea, în funcție de scopul examinării, medicul vă poate oferi instrucțiuni specifice privind postul alimentar sau băutul de apă înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii abdomino-pelvine?

În timpul procedurii, pacientul va fi întins pe un pat sau pe o masă de examinare. Un gel inofensiv va fi aplicat pe zona de interes, iar transductorul ecografic va fi plasat pe piele și va emite unde sonore în corp. Imaginile vor fi generate pe un monitor și înregistrate pentru evaluare ulterioară.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi, vă punem la dispoziție o gamă variată de opțiuni pentru ecografia abdomino-pelvină. Echipa noastră de medici specializați în imagistică medicală și tehnologia de ultimă generație pe care o avem la dispoziție ne permit să realizăm ecografii abdomino-pelvine precise și detaliate.

Indiferent de scopul examinării, de la evaluarea stării de sănătate generală a organelor interne la investigarea specifică a unei probleme medicale, vă asigurăm că veți primi servicii de cea mai înaltă calitate. Suntem aici pentru a vă ajuta să aveți o imagine clară și completă a sănătății dumneavoastră abdomino-pelvine, pentru a lua decizii informate privind tratamentul sau pentru a vă asigura de starea dumneavoastră de bine.