Ecografie de tiroida

Ce este ecografia de tiroidă?

Ecografia de tiroidă este o procedură medicală non-invazivă care utilizează ultrasunetele pentru a crea imagini detaliate ale glandei tiroide. Această procedură este utilă pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor tiroidiene și pentru a oferi informații valoroase despre dimensiunea, forma și structura glandei tiroide.

Beneficiile ecografiei de tiroidă

Ecografia de tiroidă oferă numeroase beneficii, inclusiv:

  • Evaluare precisă: Permite medicilor să evalueze cu precizie dimensiunea și forma glandei tiroide și să identifice eventualele noduli sau anomalii.
  • Detectarea precoce a problemelor: Poate ajuta la identificarea precoce a nodulilor tiroidieni sau a altor afecțiuni tiroidiene, facilitând tratamentul timpuriu.
  • Ghidare pentru biopsie: În cazul în care este necesară o biopsie tiroidiană, ecografia poate fi folosită pentru a ghida precis acul către zona de interes.
  • Non-invazivă și sigură: Ecografia nu implică radiații ionizante și nu are efecte secundare semnificative.

Contraindicații

Ecografia de tiroidă este o procedură sigură și non-invazivă, iar contraindicațiile sunt extrem de rare. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice preocupări sau condiții medicale preexistente înainte de a efectua ecografia.

Când este recomandată ecografia de tiroidă?

Ecografia de tiroidă este recomandată în următoarele situații:

  • Dacă aveți simptome precum umflarea gâtului, dificultăți la înghițire, schimbări în greutate, oboseală sau senzații de presiune în zona tiroidiană, medicul dumneavoastră poate recomanda ecografia de tiroidă.
  • Pentru pacienții cu noduli tiroidieni cunoscuți sau suspectați, ecografia este utilă pentru monitorizarea dimensiunii și a modificărilor acestor noduli.
  • Pentru a evalua glanda tiroidă în cazul unui test de sânge anormal al hormonilor tiroidieni.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie de tiroidă?

De obicei, nu este necesară o pregătire specială pentru ecografia de tiroidă. Cu toate acestea, medicul vă poate oferi instrucțiuni specifice, cum ar fi a evita consumul de alimente sau lichide înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii de tiroidă?

În timpul ecografiei, veți sta întins pe spate, iar medicul va aplica un gel pe pielea din zona tiroidiană. Apoi, se va folosi o sondă cu ultrasunete pentru a emite unde sonore în glanda tiroidă și pentru a crea imagini detaliate pe un ecran. Procedura este nedureroasă și de obicei durează doar câteva minute.

Ecografia de tiroidă este o resursă valoroasă pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor tiroidiene. Dacă aveți simptome sau condiții tiroidiene, discutați cu medicul dumneavoastră despre necesitatea unei ecografii de tiroidă pentru evaluare și diagnostic precis.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi, ne angajăm să vă punem la dispoziție opțiuni de tratament și îngrijire medicală de cea mai înaltă calitate. Echipa noastră de medici specializați și personalul medical calificat lucrează împreună pentru a vă oferi servicii personalizate și soluții de sănătate adaptate nevoilor dumneavoastră individuale.

De la diagnosticare și evaluare la tratament și gestionarea afecțiunilor, suntem aici pentru a vă ghida pe parcursul călătoriei dumneavoastră către o sănătate îmbunătățită și un stil de viață mai sănătos.