Ecografie Doppler carotide (vase cervico-cerebrale)

Ce este ecografia Doppler carotide?

Ecografia Doppler carotide este o procedură medicală non-invazivă care utilizează ultrasunetele pentru a evalua fluxul sanguin în arterele carotide, care furnizează sânge creierului și gâtului. Acest tip de ecografie oferă imagini detaliate ale arterelor și permite medicilor să detecteze eventualele probleme sau blocări în fluxul sanguin.

Beneficii

Detectarea precoce a problemelor arteriale: Ecografia Doppler carotide poate identifica depunerile de plăci de aterom, cheagurile de sânge sau alte anomalii care pot duce la boli vasculare.

  • Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (AVC): identificarea și tratarea precoce a problemelor arteriale pot reduce riscul de AVC.
  • Monitorizarea pacienților cu boli vasculare: pentru pacienții cu afecțiuni arteriale preexistente, ecografia Doppler carotide este folosită pentru monitorizarea evoluției bolii.

Contraindicații

Deși ecografia Doppler carotide este o procedură sigură și neinvazivă, există puține contraindicații. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți alergii la gelul de ultrasunete sau dacă aveți o leziune cutanată sau infecție în zona de examinare.

Când este recomandată ecografia Doppler carotide?

Ecografia Doppler carotide este recomandată în următoarele situații:

  • pentru evaluarea riscului de AVC la pacienții cu factori de risc vasculari.
  • pentru monitorizarea pacienților cu boli arteriale preexistente.
  • în cazul simptomelor de insuficiență vasculară, cum ar fi amorțeala sau slăbiciunea în membrele superioare sau inferioare.
  • pentru evaluarea pacienților cu pulsuri slabe sau absente în zona gâtului.
  • ca parte a examenului de rutină pentru persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie Doppler carotide?

De obicei, nu este necesară pregătire specială pentru această procedură. Este recomandat să purtați haine confortabile, cu guler deschis, pentru a permite accesul la zona gâtului. Asigurați-vă că sunteți relaxat și informați medicul despre orice medicamente sau alergii pe care le aveți.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii Doppler carotide?

În timpul ecografiei Doppler carotide, veți fi așezați pe o masă de examinare, iar un gel special va fi aplicat pe zona gâtului. Apoi, medicul va folosi o sondă cu ultrasunete pentru a crea imagini ale arterelor carotide și pentru a evalua fluxul sanguin. Procedura este nedureroasă și durează în general aproximativ 30-45 de minute.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi, suntem dedicați oferirii serviciilor de ecografie Doppler carotide de cea mai înaltă calitate. Echipa noastră de medici specializați și tehnologia de ultimă generație ne permit să furnizăm evaluări precise și să ajutăm la identificarea și gestionarea problemelor vasculare.