Ecografie transvaginală

Ce este ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală este o procedură medicală care utilizează ultrasunetele pentru a obține imagini detaliate ale organelor reproducătoare feminine. Această tehnică implică introducerea unei sonde cu ultrasunete în vagin, care oferă imagini mai clare și mai precise decât ecografia abdominală tradițională.

Beneficiile ecografiei transvaginale

Ecografia transvaginală oferă numeroase beneficii, printre care:

  • Imagini precise: Datorită proximității sondei cu organele reproducătoare, imagini mai detaliate pot fi obținute, ceea ce ajută la diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor ginecologice.
  • Detectarea precoce a problemelor: Permite detectarea precoce a afecțiunilor precum chisturile ovariene, fibroamele uterine, sarcinile ectopice sau alte anomalii ale uterului sau ovarelor.
  • Procedură nedureroasă: De obicei, ecografia transvaginală este bine tolerată și nu cauzează disconfort semnificativ.

Contraindicații

Deși ecografia transvaginală este considerată sigură și non-invazivă, pot exista cazuri rare în care este contraindicată. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de procedură dacă aveți preocupări sau condiții medicale preexistente.

Când este recomandată ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală este recomandată în următoarele situații:

  1. Evaluarea fertilității: Pentru a evalua structura ovarelor și a uterului în cazul cuplurilor care întâmpină dificultăți în conceperea unui copil.
  2. Detectarea sarcinii precoce: Pentru a confirma și monitoriza sarcina în stadii incipiente.
  3. Evaluarea afecțiunilor ginecologice: Pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor precum chisturile ovariene, fibroamele uterine sau sângerările anormale.
  4. Evaluarea durerii pelvine: În cazul durerii pelvine inexplicabile, ecografia transvaginală poate ajuta la identificarea cauzei.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie transvaginală?

De obicei, nu este necesară o pregătire specială pentru ecografia transvaginală. Cu toate acestea, medicul vă poate oferi instrucțiuni specifice, cum ar fi a evita consumul de alimente sau lichide înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii transvaginale?

În timpul ecografiei transvaginale, veți fi așezată pe spate, iar medicul va introduce cu delicatețe o sondă cu ultrasunete în vagin. Aceasta emite unde sonore pentru a crea imagini pe un monitor. Procedura este de obicei nedureroasă și durează doar câteva minute.

Ecografia transvaginală este o resursă valoroasă pentru evaluarea sănătății ginecologice și pentru diagnosticarea afecțiunilor. Dacă aveți simptome sau preocupări legate de sănătatea dumneavoastră ginecologică, discutați cu medicul dumneavoastră despre necesitatea unei ecografii transvaginale pentru evaluare și diagnostic precis.

Soluții disponibile în clinica noastră

La Centrul Medical Sf. Spiridon Vechi, suntem dedicați oferirii unei game complete de servicii medicale pentru a satisface nevoile diverse ale pacienților noștri.  Astfel, oferim opțiuni avansate de ecografie transvaginală pentru a vă asigura că primiți cea mai bună îngrijire ginecologică.

Echipa noastră de specialiști în imagistică medicală utilizează tehnologie de vârf pentru a efectua ecografii transvaginale precise și detaliate. Această procedură este utilă în evaluarea sănătății reproducătoare, identificarea anomaliilor uterine sau ovariene, monitorizarea sarcinilor și multe altele. Suntem dedicați confortului și confidențialității pacientelor noastre, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de o evaluare medicală completă și de încredere.